NIEUWSBRIEF
CATEGORIE
Wat is Klimaatnieuws?

Klimaatnieuws is een initiatief van de provincie Limburg en Dubolimburg om je op de hoogte te houden van alle klimaatnieuws in onze provincie en daarbuiten. We nemen ook tips op van wat je als consument, als lid van een vereniging of als ondernemer zelf kan doen om mee te bouwen aan een klimaatneutraal Limburg.

AGENDA

AGENDA


In deze agenda nemen we allerlei interessante activiteiten op over klimaat, energie, bouwen en wonen. De agenda wordt overgenomen van Dubolimburg.

KLIMAATNIEUWS

Consumptie

terug

Plastic app

161 weken geleden
Steeds vaker krijgen we alarmerende berichten te lezen over zeer kleine plasticdeeltjes die niet alleen ons milieu ernstig bedreigen, maar ook onze gezondheid. Er werd een app ontwikkeld waarmee je kan nagaan of een product deze microplastics bevat.

Deze micro- of nanoplastics verstoren de voedselketen, binden gemakkelijk met giftige stoffen in de omgeving en kunnen de werking van cellen en lichaamsfuncties verstoren. Omdat ze zo klein zijn, zien, ruiken of proeven we ze niet wanneer we ze binnen krijgen. Dat kan gebeuren via onze voeding, water, maar ook via onze kleding en heel wat verzorgingsproducten.

Het is duidelijk dat we van microplastics af moeten en gelukkig is het ook perfect mogelijk om ze te vervangen door natuurlijke materialen zoals gemalen havermout, kokos, anijszaadjes of maalsel van de schil van noten en bamboe. Alleen is de regelgeving en industriële praktijk nog niet zo ver. Daarom moeten we voorlopig als consument het heft in eigen handen nemen. Op productverpakkingen staan microplastics doorgaans aangeduid als PE (polythyleen), PP (polypropyleen) en PET (polythyleentereftalaat), maar het is natuurlijk veel makkelijker om de barcode van een product te scannen.

De Plastic Soup Foundation en de Nederlandse stichting De Noordzee hebben daarom een app ontwikkeld die met één druk op de knop laat zien of je een product beter wel of niet koopt.

Uit onze test bleek dat lang niet alle producten al herkend worden door de app, en dat het scannen en toevoegen van nieuwe producten niet evident is. Wij hopen alvast dat de initiatiefnemers deze problemen snel en doeltreffend aanpakken. Enkel aanbevolen voor geduldige gebruikers dus, maar niettemin een stap in de goede richting!

gelijkaardig nieuws