NIEUWSBRIEF
CATEGORIE
Wat is Klimaatnieuws?

Klimaatnieuws is een initiatief van de provincie Limburg en Dubolimburg om je op de hoogte te houden van alle klimaatnieuws in onze provincie en daarbuiten. We nemen ook tips op van wat je als consument, als lid van een vereniging of als ondernemer zelf kan doen om mee te bouwen aan een klimaatneutraal Limburg.

AGENDA

AGENDA


In deze agenda nemen we allerlei interessante activiteiten op over klimaat, energie, bouwen en wonen. De agenda wordt overgenomen van Dubolimburg.

KLIMAATNIEUWS

Vrijetijd

terug

Duurzame evenementen

204 weken geleden
We beseffen allemaal dat we onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk moeten houden, om het milieu en het klimaat niet onnodig te belasten. Wanneer we feest vieren en plezier maken durven we dit wel eens te vergeten.

Om onze afvalberg te doen krimpen , werden er al heel wat inspanningen geleverd, maar het kan uiteraard nog altijd beter!

We roepen dan ook op om hiervoor aandacht te hebben tijdens de vele zomerse evenementen en festivals die er aan komen, zowel als organisator als wanneer je een evenement bezoekt.

Als organisator kan de provincie Limburg je op weg helpen met haar checklist en draaiboek ‘duurzame evenementen’.

Als bezoeker gebruik  je best  vooral je gezond verstand. Als je bij je thuis je afval niet gewoon op de grond gooit, waarom zou je dat dan elders wel doen?

Ook in de carnavalsperiode, die nu net achter de rug is, is er in de media veel te doen geweest rond duurzaamheid en afval.

Ook al hebben we als provincie geen bevoegdheid om tussen te komen in de gemeentelijke reglementen rond carnavalsoptochten, toch willen we ook daar ondersteunen om de stoeten duurzaam en afvalarm te laten verlopen.

Enkele Limburgse gemeenten hebben al stappen ondernomen en verbieden bijvoorbeeld plastic verpakkingen en confetti. Studenten van PXL hebben tijdens de voorbije carnavalstoet in Hasselt de carnavalisten bevraagd over de confetti , snoep en andere zaken die zij meebrengen om uit te gooien. Op basis van deze bevraging zullen zij een rapport opmaken over hoe de carnavalisten denken over duurzaam carnaval. Van daaruit kan de stad dan verdere maatregelen nemen voor de toekomst. Dit jaar werd trouwens tijdens de kinderstoet in Hasselt de confetti al vervangen door lavendel en kregen de kinderen lokaal fruit mee in plaats van snoep.

Ook andere gemeenten zijn heel bewust met dit thema bezig.  Als provincie willen we de goede voorbeelden verzamelen en verspreiden naar andere gemeenten. Op die manier zullen alle gemeenten goed geïnformeerd de carnavalseditie van 2018 kunnen voorbereiden.

Wanneer je volgend jaar naar een carnavalstoet gaat kijken, zal die er dus misschien wat anders uitzien dan je gewend was!

gelijkaardig nieuws