NIEUWSBRIEF
CATEGORIE
Wat is Klimaatnieuws?

Klimaatnieuws is een initiatief van de provincie Limburg en Dubolimburg om je op de hoogte te houden van alle klimaatnieuws in onze provincie en daarbuiten. We nemen ook tips op van wat je als consument, als lid van een vereniging of als ondernemer zelf kan doen om mee te bouwen aan een klimaatneutraal Limburg.

AGENDA

AGENDA


In deze agenda nemen we allerlei interessante activiteiten op over klimaat, energie, bouwen en wonen. De agenda wordt overgenomen van Dubolimburg.

KLIMAATNIEUWS

Consumptie  /  Mobiliteit  /  Energie  /  Bouwen & Wonen  /  Water  /  Ondernemen  /  Natuur  /  Vrijetijd

terug

Kleine beetjes maken groot verschil

169 weken geleden
Velen denken dat kleine, individuele bijdragen aan een beter klimaat amper of geen verschil maken en dus zinloos zijn. Zelfs de groene die-hards onder ons kampen wel eens met die twijfel. Maar kleine beetjes kunnen wel degelijk een groot verschil maken.

Een recente Amerikaanse studie, gepubliceerd in het vakblad Nature Climate Change, toont aan dat vele kleine individuele beslissingen wel degelijk een groot verschil kunnen maken.

Het onderzoeksverband van verschillende Amerikaanse universiteiten ontwikkelde een nieuw en uitgebreider computermodel om de impact van wijzigingen beter in te schatten. Dat model focust niet alleen op de werking van de klassieke natuurlijke en economische systemen.  Deze keer werd ook gedragspsychologie mee in het plaatje opgenomen. De daarop volgende studie, die gebaseerd is op meer dan 700.000 simulaties en vier jaar duurde, ging dieper in op de meetbare effecten van kleine persoonlijke gedragswijzigingen en investeringen. Daarbij ging heel wat aandacht naar hoe menselijk gedrag verandert als reactie op extreme klimaatgebeurtenissen, en hoe dat op zijn beurt de klimaatverandering weer beïnvloedt.

Zeker langetermijnveranderingen als de eigen woning isoleren, zonnepanelen installeren, op openbaar vervoer overschakelen of de oude wagen vervangen door een elektrische of hybride wagen bleken een aanzienlijke positieve impact te hebben. De drempels hiervoor verder wegwerken, zou dus een goede investering moeten zijn.

gelijkaardig nieuws