NIEUWSBRIEF
CATEGORIE
Wat is Klimaatnieuws?

Klimaatnieuws is een initiatief van de provincie Limburg en Dubolimburg om je op de hoogte te houden van alle klimaatnieuws in onze provincie en daarbuiten. We nemen ook tips op van wat je als consument, als lid van een vereniging of als ondernemer zelf kan doen om mee te bouwen aan een klimaatneutraal Limburg.

AGENDA

AGENDA


In deze agenda nemen we allerlei interessante activiteiten op over klimaat, energie, bouwen en wonen. De agenda wordt overgenomen van Dubolimburg.

KLIMAATNIEUWS

Consumptie

terug

Minder met meer

163 weken geleden
Minder vlees met meer smaak bijvoorbeeld is één van de vuistregels die je kunnen leiden naar een gezonder, gevarieerder, duurzamer, en ja, ook zuiniger eetpatroon. Nu de vastenperiode begonnen is, past het om hier al even bij stil te staan.

Zo weten weinig mensen dat het eten van overmatig veel dierlijke eiwitten niet alleen een extra belasting is voor de werking van de nieren en darmen. Het heeft ook een negatieve impact op de veroudering van onze lichaamscellen. Voor wie er goed uit wil (blijven) zien, zeker een aandachtspunt. Uiteraard kan het geen kwaad om af en toe wat vlees te eten. Als dat van een lokale (bio)boerderij komt, is de milieudruk al een stukje lager en de kans op een extra authentieke smaak het grootst. Maar ook het aanbod aan vegetarische alternatieven is de laatste jaren sterk verbeterd en gevarieerder geworden.

Relevant nieuws in dat verband is dat de vleesconsumptie in ons land in het voorbije jaar gedaald is, volgens nieuwe cijfers van het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) en onderzoeksbureau iVOX. Bijna de helft (44 procent) van de door hen ondervraagde Belgen zou minder vlees eten dan vorig jaar. Zo’n 7 procent geeft aan nooit vlees te eten en 9 procent omschrijft zichzelf als een flexitariër. Dat wil zeggen dat hij of zij minstens drie keer per week vegetarisch eet. Samengeteld betekent dit dat 16 procent van onze landgenoten zeer regelmatig voor veggie kiest. Opvallend is dat vooral jonge mensen (jonger dan 34) vlees links laten liggen. Belangrijk om weten, is dat 43 procent van de Belgen laat weten ook zijn eetgewoonten aan te passen als een gezinslid voor een vegetarische of veganistische levensstijl kiest. We laten ons dus zeker leiden door de norm in onze directe omgeving, en mogelijk door het gemak om niet meerdere aparte potjes te moeten koken voor eenzelfde maaltijd? Bij de bewuste motivaties om minder vlees te eten, staat de bekommernis om dierenwelzijn bovenaan bij de bevraagden. Daarna komt het belang van het milieu en de eigen gezondheid.

Vorig jaar namen bijna 115 000 Vlamingen deel aan de laatste editie van ’40 dagen zonder vlees’, een absoluut record. De bewuste campagne is er nu niet meer, maar vzw EVA lanceerde vorige week een nieuwe campagne ‘Try Vegan’ (www.evavzw.be). Deze campagne omvat onder meer een gratis coachingsprogramma voor iedereen die zijn maaltijden wil ‘verplantaardigen’. Bijna 5.000 mensen schreven zich in voor het project, waaronder ook enkele veganistische BV’s als An Lemmens, Clara Cleymans en Wannes Cappelle.

gelijkaardig nieuws